Suomi oli kokenut tappion talvisodassa neuvostoliittoa vastaan ja rauhanehdot toteuttaakseen joutunut luopumaan osasta maa-alueita.

Suomalaiset oli nähnyt natsisaksan menestyksen euroopanvalloituksessa ja heidän armeijaa pidettiin voittamattomana. Joten heitä pyydettiin sotatoveriksi hyökkäyssotaan.
Saksalaisten kanssa sovittiin ennakkoon minkälaisia maa-alueita lähdetään Neuvostoliitolta valtaamaan (suursuomi). 
Tavoitteena ei siis ollut vain vallata talvisodan jälkeen neuvostoliitolle annettuja alueita takaisin vaan paljon suuremmat alueet mitkä ei Suomelle koskaan kuuluneetkaan.


Saksa latasi Suomen täyteen miehiä ja kalustoa. 
Kun saksalaiset aloitti suomen maaperältä neuvostoliiton pommitukset, ei neuvostoliitto luonnollisesti jäänyt seuraamaan sivusta kun pommeja satelee taivaalta vaan vastasivat tuleen. 
Tämän jälkeen "Risto Ryti totesi radiopuheessaan 26.6.1941 rauhaa rakastavan kansamme joutuneen jälleen ikiaikaisen vihollisen raa’an hyökkäyksen kohteeksi."
Monessa paikassa mainitaan ajankohta 22.6.1941 kello 6.05 että tällöin neuvostoliitto hyökkäsi. 
Ennen tätä oli suomalaisetkin sukellusveneet käyneet miinoittamassa neuvostoliiton alueella.
Ja aamuyöstä 22.6.1941 (ennen klo 06:05) oli saksalaiset pommittaneet jo koko yön neuvostoliittoa.

Suomi halusi antaa Saksan aloittaa pommitukset että voitaisi esittää täysin syytöntä osapuolta sodan syttymiseen. 
Todellisuudessa suomalaiset oli ollut jo lähtökuopissa että lähdetään saksan rinnalla neuvostoliittoon sotimaan.
Ja jos saksalle oli annettu lupa käyttää suomalaisia lentokenttiä tukikohtana neuvostoliiton pommittamiseen niin ei kovin puolueettomalle kuulosta.


Kun lopulta huomattiin että Suomen suunnitelmat venäjän maiden valtaamisesta ei edes saksan tuella onnistu ja häviö olisi taas selvä, käännettiin takki, petettiin saksalaiset sotakumppanit ja alettiinkin veljeillä neuvostoliiton kanssa.
Saksalaisten kanssa sovittiin alkuun että he saavat poistua rauhassa maasta mutta neuvostoliittoa miellyttääkseen alettiin häätää saksalaisia aseellisesti, eli suomi sai aikaan lapin sodan jonka seurauksena lappia tuhottiin. 


http://nimierkki.blogspot.com/2007/01/jatkosodan-alku.html

https://journal.fi/ta/article/view/47692/13567